COVID-19 i logistika

 

U modernom svetu transport I logistika predstavljaju jednu od najvažnijih karika za normalno funkcionisanje. Međusobna zavisnost u procesima nabavke, proizvodnje i prodaje konstatno pomeraju dozvoljeno planirano vreme za izvršenje zadataka. Samim tim od logistickih provajdera se očekuje da nađu načine kako bi ubrzali procese bez povećanja troskova.

Dolazak Coronavirus (COVID 19) je značajno uticao na skoro sve ekonomske aktivnosti širom sveta. To se prenelo na logističke lance koji su se našli pred velikim izazovima da odgovore na potrebe industrije koja ni sama nije znala u kom pravcu će se situacija sa Corona virusom dalje razvijati.

Prema nekim podacima 7% globalno su smanjene usluge u industriji logistike. Posebno teško su pogodjeni avio prevoznici (prevoz putnika) zbog raznih restrikcija koje su uvodjene na aerodromima širom sveta. Sam avionski prevoz tereta je slabije pogodjen zbog manje striktnih ograničenja a i potrebe za najbržim transportom u smislu dostavljanja pomoći ugroženim područjima.

Drumski transport realno se nije ni zaustavljao, naravno uz sporadična ograničenja koja su zemlje pogodjene COVID 19 virusom proglašavala. Takva situacija se održala i do danas, medjutim izvesno je da se očekuje stabilizacija na proleće 2021. god nakon masovnog vakcinisanja stanovništva. Bilo bi nepravedno ne pomenuti vozače komercijalnih vozila kao jedne od od heroja globalne pandemije.

Brodski transport je u početku krize beležio pad i do 30% bukiranih kontejnera (konkretno iz Kine) da bi se polako poceo oporavljati u trecem kvartalu i relativno normalizovao krajem 2020. godine.

Ništa ne traje večno, pa tako ni ova kriza. Sa očekivanom normalizacijom života krajem proleća nadamo se da će se ekonomija oporaviti a sa njom i propratne usluge, pa samim tim i industrija logistike. Ostaje nam da vidimo kojim tempom će se sve to i dešavati.